Düz Taban (Pesplanus)
DÜZ TABAN NEDİR ?
Bilinen adıyla düz taban ayağın normalde olması gereken medial ark kısmının (ayak kemer kısmı) kaybolarak topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak deformitesidir.Düz tabanlık denilince genel olarak doğuştan geldiği düşünülmektedir fakat düz tabanlık sadece doğuştan gelen bir özellik değildir.Gelişim çağında ortaya çıkmaya başlayabildiği gibi 30'lu yaşlardan sonrada ortaya çıkabilmektedir.Romotolojik hastalıklar ve travmaların sebep olabileceği gibi aşırı kilo, ayağı yanlış kullanmak aşırı esnek ayakkabılar ile sorunu git gide artırıp kasların ve eklemin o yöne doğru yayılmasına, esktra aksesuar kemikler çıkartarak medial arkın üzerinin kapanmasına sebebiyet verilmsi, basma bozukluğu varken vücut ağırlığını fazla kullanarak yapılan sporlara kadar bu durumu etkileyebilmektedir.
Belirtisi genel olarak ayak ve aşil tendonunda (baldır kısmında) ağrıdır, sebebi ise gerilmiş kas ve bağ yapılarıdır.Ayak bileği iç kısmında , kavis kısmında,diz eklemlerinde aşil bölgesinde , kalça eklemlerinde ve bel bölgesinde ağrı oluşturabilmektedir bununla beraber ayakkbılarda hızlı şekil bozukluğu,yürüme ve denge problemleri yapabilmektedir.
ÇOCUKLARDA DÜZTABANLIK NEDİR?
Bebeklikten 5 yaşına kadarki süreçte hepimiz düz taban olarak hayata başlamaktayız, bu yüzden 5 yaşına gelene bahsettiğimiz kavisi oluşturan dokular 5 yaşına kadar belirginleşip kuvvetlenmeye başlar. 5 yaşına kadar her çocuğun ayak tabanı kalın bir yağ doku ile kaplıdır kısacası 5 yaşına kadar kavisimn görülmemesi normal olarak kabul edilmektedir.Önlem olarak ilk adım ayakkabısına dikkat edilmeli ve yürüyüşleri gözlemlenelidir, yürümesinde esktra biz bozukluk varsa yaş ilerledikce düzelmek yerine boy uzaması ve kilo artışı hızlı olduğu için dahada artabilmektedir.
''Düz tabanlık her hastada ağrı yapmaz fakat şuan yapmadığı ilerideki süreçte yapmayacağı anlamına gelmez''
DÜZ TABANLIK TEDAVİ EDİLİRMİ ?
Başlangıç aşaması teşhisi zor bir durum olan düz tabanlık ilerlemeden fark edilirse durum tedavi süreci olarak çok daha kolay olmaktadır. Çok ileri bir derece ise uzman doktor tarafından görülmesi gerekebilmektedir, ileri derece değil ise tedavi tabanlık ile başlanmaktadır , bahsedilen tabanlıklar yapının görülmesi yürüyüş panelinde bakılmalı ve tedaviye yönelik olarak hazırlanmalı ve egersiz ile desteklenmeli kas olabildiğince uyarılmalı ve bilek rotasyonu sağlanarak iç kavisin gelişimini engellemeyecek poisyona getirmelidir. Tabanlık çok ileri derece olan ve artık aksesuar kemiklerle ayak kemerinin üzerine doğru kavis görünümünü kapatan hastalarda ağrıları azaltmakta ve ilerlemesini durdurmaktadır fakat cerrahi gereken hastalarda tabanlık çözüm olmamaktadır, baslangıç veya tam ilerlememiş olan hastalarda tedavi desteği olarak tabanlıktan sonuç alınmakta ve normal taban seviyesine getirmektedir. Çok ilerlemiş hastalarda analiz ve alanında uzman görüşü sonrasında cerrahi müdahale için öneride bulunmalı ve doktorun hastayı görmesini sağlamalıdır. Bahsettiğimiz sebeplerden kaynaklı olarak ayak takibinin yapılması ve cerrahi aşamaya gelmeden merkezimize gelerek yürüyüş analizi yaptırabilir sonuçları birlikte gözlemleyebilir sonuç doğrultusunda önlem alabiliriz.