Duruş bozukluğu :

Çeşitli nedenlerden dolayı vücudun dengeli duruşunun bozulmasıdır. Hatalı duruş pozisyonları kaynaklı iskelet sistemi problemleri, kas ve eklem deformasyonları gelişebilir. Fiziksel aktivite yoğunluğu hareketsiz hayat tarzına sahip olmak vücudu destekleyen kasların zayıflamasına neden olabilir. Duruş bozukluğunda en önemli sebeplerden birisi tabanlara yayılan yanlış yük dağılımıdır. Statik analiz ve denge testi sayesinde yük dağılımı kontrol edilerek tabandaki yük eşitlenir ve vücut yükü eşit dağıtmaya başlayarak olması gereken pozisyona getirilir. Dinamik analiz sayesinde yürüyüş ve koşu esnasında hareketler kamera desteği ve sensörlü taban desteği ile izlenir, gerekli destekler tabanlıkta yerleştirilerek yürüyüş ve koşu esnasında da vücut olması gerektiği hali ile hareket eder. Duruş bozukluğu çözüm bulurken sebep olduğu ağrılar azalmaya başlar yaşam kalitesini artırarak vücut denge halinde olduğu sürece yürüyüş ve koşuda performans artırmada sağlanmış olur.

NORMAL DURUŞ NASIL OLMALIDIR ?

Normal duruşta omurga esas alınır.Omurgamıza yandan bakıldığı zaman boyun , sırt ve bel bölgesinde üç doğal eğrilik bulunmaktadır static ve dinamik ( sabit durma ve hareket halindeyken ) bu üç doğal eğri olduğu gibi korunmalı ve ekstra ekseninden sapmamalıdır. Sabit duran birisine yandan bakıldığı zaman kulak memesi , omuz hizası , kalça , diz ve ayak bilekleri aynı hizada olmalıdır arkadan bakıldığı zaman ise omurganın düz olmasını beklerken omuzların  , kürek kemiklerinin, kalçanın ve dizlerin birbirine paralel olması beklenmektedir.

Vücudun olması gereken değerlerin ve görünüşün dışında olmasına duruş bozukluğu denilir;

Lordoz: Bel boşluğunun artması yada düzleşmesi olarak tanımlanmaktadır.Omurgamıza yandan bakıldığı zaman boyun ve bel kısmında içeri doğru bir kavis bulunurken sırt bölgesinde dışa doğru bir kavis bulunmaktadır .Lomber lordozun artması bel çukurunun artmasıdır , bu bozuklukta arkadan bakıldığı zaman belli olmaz yan duruştan bakıldığı zaman bel kavisi artmış karın bölgesi öne doğru gelmiş ve kalça dışa doğru çıkmış olarak gözlemlenir.

Kifoz: Halk arasında kamburlukta denilmektedir,sırt bölgesinin olması gerektiğinden daha fazla kavislenerek,Omurganın fazla öne eğilmesinin gözlemlendiği ,kısacası baş bölgesinin vücuda göre daha önde olması durumudur.Omurga sırt bölgesinde normalde de öne eğik bel bölgesi ise çukur pozisyonundadır, sırt bölgesindeki bu eğikliğin 50-60 dereceden fazla olması yada beldeki çukurluğun 15 derecenin altına inmesi durumunda kifoz tanısı ortaya çıkmaktadır.Ekstra baş ağrısınada sebep olmakta olan kifoz , skolyozdan daha az karşılaşılan bir durum olmasına rağmen daha tehlikeli olabilmektedir.

Skolyoz: Özellikle yeni nesilin hastalığı diyebiliriz,günümüzde karşımıza diğer duruş bozukluklarına göre daha çok çıkmakta , çocuk ve genç hastalarda yetişkinlere göre daha sık rastlanmaktadır.Omurgada üç düzlemde oluşan , 10 derece ve üzeri eğrilerdir.Skolyozda omurga sağ veya sol tarafa doğru eğilmektedir.Açıda artma meydana geldikce sırtta kabarıklık şeklindede fark edilmektedir omuzlar ve kalça normal simetrisinden çıkarak zaman içerisinde artış gösterdikce olması gereken simetriden daha çok uzaklaşmakta ve ağrılara sebep olabilmektedir .

Her yaşta önemli olan ve özellikle gelişim çağında dikkat edilmeyen duruş bozuklukları daha hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve boy uzamasını  oluşturduğu bozukluk ile tamamlamasına sebep olabilir.

Tabanlık desteği , Cerrahi destek, hekim desteği, egzersiz desteği veya fiziktedavi seçeneklerinden size uygun olan tedavi ile yaşam kaliteniz artılmaktadır.

Duruş bozukluğu sebepleri :

-Hareketsiz yaşam tarzı 

-Genetik faktörler 

-kas kısalıkları 

-Ani boy uzama evresine geçiş

-Romotolojik hastalıklar 

-Eklemlerde aşırı esneklik

-Bacak boyu kısalıkları 

-Aşırı kilo 

-Gelişim çağında uzun süreli ağır çantalar taşımak ( özellikle tek taraflı taşıma)

-Sürekli eğilerek veya boyun bölgesini eğerek oturmak-çalışmak- telefon ve bilgisayar başında fazla zaman geçirmek.

-Nöromuskuler hastalıklar

-İdiyopatik ( nedeni bilinmeyen) hastalıklar...vb